Bli en vinnare!

Vad kan du som spelare göra för att förbättra ditt spel? Hur ska du göra för att få oddsen på din sida och utmanöverera både huset och de andra spelarna för att få de stora potterna till din sida?
Här kommer lite generella tips och vägar att gå för hur en ska tänka för att sluta som en vinnare. För det är ju det som är målet i slutändan, eller hur?

Spel som bygger på statistik

I statistikspel (spel som bygger på hur sannolika olika former av vinster är, som Let it Ride och Black Jack) handlar det mycket om att spela på säkerhet, med ett analytiskt sinne och inte ge efter för impulser och känslor. Du vill ha statistiken på din sida och ge dig själv så stor sannolikhet som möjligt att träffa rätt. Statistik bygger på kvantitativa resurser. Det vill säga, du vill ha en stor möjlig mängd att utgå ifrån när du spelar och blicka så långsiktigt du bara kan.

Satsa när det verkligen gäller

I casinospel innebär det att spela många gånger, mildra förluster och döda händer så mycket som möjligt och sen fokusera på de spel som håller måttet. Spela alltid säkert! Stora satsningar ska ske när det finns anledning till det och det finns en överhängande chans att det ger en stor utdelning, inte för småpotatis som två par och liknande. Spara på satsningarna tills det verkligen gäller och försök hålla en nivå som möjliggör mängd bland händerna. Ju fler händer du spelar, desto större chans är det att de bra händerna dyker upp. De du ska satsa på för att vinna. Kan du enkelt göra en avgränsning på när det är värt att spela och när det inte är det, se då till att alltid hålla koll på den och håll hårt i den. Även om magkänslan säger viskar bra saker i ditt öra är den inte pålitlig, utan lugnt och metodiskt är din väg att gå.

Tänk långsiktigt

Håll satsningarna på en bra nivå som möjliggör att du kan spela många händer. Ligger du plus, ligg kvar på samma nivå. Frestas inte av att satsa mycket, bara för att du ligger plus eller har en streak! Ditt mål är uthållighet och att gå på statistik Att ligga på plus ger ännu mer uthållighet och ännu mer statistik, inte en möjlighet för högre satsningar. Att helt plötsligt höja satsningarna och få fel händer är en onödig chansning som sällan ger utdelning.

Spel som bygger på signaler

Det statistiska upplägget, med lugna metoder och repetitioner på vad som är bra och dåligt, fungerar ju dock inte när det kommer till spel som bygger på att läsa signaler och kroppsspråk (spel mot andra spelare som till exempel Texas Hold’em och andra pokervarianter). Där kommer dina motspelare snabbt se om du bara satsar på säkra kort och spela ut dig från din egen spelstil. Det går alltså inte att försöka spela säkert, inte ha en avgränsad mall kring vilka händer som är värda att satsa på och vilka som är automatiskt skräp. Antingen kan du växla mellan beteenden, för att till exempel satsa både högt och lågt, på både de bästa händerna och halvbra händer som kanske ger utdelning (var försiktig med det dock, eftersom det fortfarande sällan ger utdelning att satsa på dålig kvalité.

Bluffa smart

Försök också gärna bluffa ett fåtal gånger när det finns läge, men bluffa aldrig för ofta! Dina motspelare lär sig tyda signaler för när du bluffar lika snabbt som med andra saker kring hur du spelar och du vill aldrig sitta på mottagande sida mot en spelare som vet om att du bluffar. Eller så kan du försöka inleda med en spelstil, till exempel satsa bara på säkra kort de första 10-20 givarna. Efter ett tag har dina motspelare lärt sig ditt beteende och då är det dags för dig att ändra spelstil totalt. Om dina motspelare tror att du bara satsar på säkra kort kan du lättare komma undan senare i spelet med absurda bluffar och dåliga kort. Var dock vaksam på om dina motståndare snappar upp ditt beteende igen, så du kanske får återgå till ett läge där du åter igen satsar på de säkra korten. Poker handlar i mångt och mycket om att utmanöverera sina motståndare med alla tillgängliga medel, trots allt.